Nog maar één meester op basisscholen Emmer-Compascuum

EMMER-COMPASCUUM – Het aantal mannelijke onderwijzers in het basisonderwijs loopt hard terug. Emmer-Compascuum spant wat dit betreft de kroon, want in dit dorp is er nog maar één mannelijke leerkracht actief.

Het is bekend dat er steeds minder ‘meesters’ voor de klas stonden. Waar vroeger eigenlijk alleen maar mannen les gaven op de lagere school, hebben vrouwen deze positie steeds meer overgenomen. Er stonden tegenwoordig veruit meer dames voor de klas dan heren. 

In Emmer-Compascuum is echter sprake van een extreme situatie. Het dorp telt zeven basisscholen met in totaal 46 leerkrachten. Het gaat op dit moment om 45 vrouwen en maar één manspersoon. Alleen op basisschool De Bente is nog een ‘meester’ actief. Op de overige scholen in Compas stonden alleen maar dames en uit een rondvraag is gebleken dat dit prima bevalt. 

In de gehele gemeente Emmen is 85 procent van de leerkrachten op de basisschool een vrouw en dus 15 procent een man. Dit blijkt uit onderzoek van statisticus Herry Thole uit Emmer-Compascuum.

Via De Zuidenvelder