Onthulling naambord Lancaster-fietspad

BOVENSMILDE – Wethouder Jan Batelaan onthult woensdag 27 oktober het naambord van het Lancaster-fietspad in Bovensmilde. Hij doet dat samen met de heren Ax en Sterken, de initiatiefnemers van de naamgeving.

Het gaat om het fietspad langs het Fochteloërveen, tussen de Meesterswijk en de Norgervaart. Op een akker nabij het naambord stortte op vrijdag 5 januari 1945 een Lancaster BII PB564-F2-H bommenwerper neer. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis, is het pad vernoemd. Passerende fietsers kunnen op een informatiepaneel lezen wat er zich in januari 1945 op deze locatie had afgespeeld. 

De heren Ax en Sterken zijn de aanvragers van de naamgeving. Als kind was de heer Sterken getuige van het neerstorten van de Lancaster. De beide Smildegers hebben bij de gemeente Midden-Drenthe uiteengezet wat er die bewuste avond is gebeurd en wat dit voor de inwoners van Bovensmilde had betekend. Met de naamgeving worden de huidige en toekomstige generaties herinnerd aan deze gebeurtenissen. B en W vinden dit belangrijk, evenals het in het algemeen levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Via De Veldenkrant