Ook dit jaar geen SIVO-festival in Borger

BORGER – Ook dit jaar is er geen SIVO-festival in Borger. Volgend jaar waagt men een nieuwe poging.

Door het versoepelen van de coronabeperkingen vanaf eind juli leken er mogelijkheden om op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus een eerste editie van het festival in Borger te kunnen organiseren. Een tweedaags evenement met maximaal 1000 toeschouwers per dagdeel en met alleen deelname van Nederlandse dansgroepen was de bedoeling. Deelname van buitenlandse groepen was onmogelijk omdat ons land voor een groot deel van de wereld ‘op rood stond’. 

Na twee weken van koortsachtig overleg met de gemeente Borger-Odoorn, de Veiligheidsregio Drenthe en het Esdal College (festivalterrein en kleedruimte) bleek de grootste hobbel het vinden van voldoende deelnemende dansgroepen te zijn. Alle bekende groepen zijn de afgelopen periode benaderd maar slechts een klein deel bleek in staat om naar Borger te komen. Voor de meeste deelnemers komt SIVO te vroeg. 

Vooral binnen de oudere traditionele groepen bleek corona bovendien verschillende slachtoffers te hebben gemaakt. Aan dansen moest men nog even helemaal niet denken. Het is sowieso de vraag hoeveel groepen deze coronapandemie op termijn overleven. Andere groepen gaven aan dat het op zo’n korte termijn onmogelijk is om een kwalitatief verantwoord programma in te studeren. Verschillende groepen hadden helemaal geen rekening meer gehouden met het doorgaan van een festival deze zomer en zijn met vakontie. Zij hopen dit najaar de draad weer op te pakken.

Men waagt volgend jaar een nieuwe poging. Het festival werd dan van vrijdag 29 tot en met zondag 31 juli gehouden.

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos