Paul Joosten en Robert Mohansingh Klimaatburgemeesters van Veendam

VEENDAM – Paul Joosten (64) en Robert Mohansingh (59) mogen zich de eerste Klimaatburgemeesters van de gemeente Veendam noemen.

Hun ‘benoeming’ is het startsein van de Nationale Klimaatweek. Dat is een week waarin de Klimaatburgemeesters een belangrijke rol spelen voor hun medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Paul Joosten en Robert Mohansingh de inwoners van Veendam inspireren zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Negatieve energierekening

Joosten en Mohansingh zijn veel met het klimaat bezig en hopen met hun duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Paul Joosten: ,,In 2012 kochten we een mooi vrijstondend huis uit 1905 in Zuidwending. Ondanks dat het een energielabel C had, bleken we bijna 4000 euro per jaar aan energie kwijt te zijn. We gingen eigenhandig en zonder subsidie flink aan de slag: 24 zonnepanelen, isolatie van muren en vloeren, een op hout gestookt fornuis voor warmte in huis en elektrische warmwatervoorzieningen voor keuken en badkamer zorgden er voor dat we in 2017 de gaskraan definitief konden dichtdraaien en inmiddels hebben we een flink negatieve energierekening!”

Innovatietechnologie

Ook Robert Mohansingh wil een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Dat doet de ondernemer uit Wildervank onder andere met Bio Based Biocomposiet: ,,Wij zetten ons in door economische, ecologische en sociale aspecten meetbaar te maken en om te zetten in valuta. Met dit model en  deze werkwijze willen wij aantonen dat ook op gemeentelijke niveau innovatietechnologie kon bijdragen aan de Klimaatvraagstukken. Niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk.”

Via De Koerier