Pilot met hondenspeelplekken in Eelde

De gemeente Tynaarlo wil in Eelde twee plekken aanwijzen waar honden los mogen lopen.

De gemeente Tynaarlo wil in Eelde twee plekken aanwijzen waar honden los mogen lopen.

EELDE – Eelde krijgt waarschijnlijk twee hondenspeelplekken. Het gaat om een grasveld aan de Pinksterbloem in de wijk Spierveen en een grasveld aan de Burgemeester J.G. Legroweg, naast de Baggelwiekenplas.

Bewoners vroegen om een plek waar honden los mogen lopen, zonder dat hun baasje hiervoor een bekeuring krijgt. Een omheining is niet nodig. Wethouder Pepijn Vemer van de gemeente Tynaarlo ziet dit als een volgende stap in de ontwikkeling naar andere relaties tussen inwoners en gemeente; met meer zeggenschap en verantwoordelijkheid van inwoners. ,,Normaal willen wij als gemeente iets en kunnen inwoners meedenken en meepraten. Nu is het andersom: inwoners hebben een idee, en wij reageren.”

,,En”, voegt Vemer er aan toe, ,,vroeger was de reactie van de gemeente op wensen van bewoners meestal: dat past niet in ons beleid. Nu is dat geworden: waarom niet? Onze nieuwe houding is ja, tenzij.”

De gemeente Tynaarlo is daarom voor elke locatie met de initiatiefnemers in gesprek gegaan over wat nodig is om de plek als speelplek geschikt te maken. Dat moest onder meer leiden tot heldere afspraken over het onderhoud en toezicht. Zo verwachten B en W dat de initiatiefnemers zorgen voor het legen van de afvalbakken en dat zij omwonenden actief over hun initiatief informeren. De initiatiefnemers moeten ook aanspreekbaar zijn voor eventuele klachten en ideeën van omwonenden. Samen met de gemeente kijken ze dan hoe aan eventuele klachten tegemoet gekomen kon worden. De initiatiefnemers zijn bereid aan deze voorwaarden te voldoen. Daarom zijn B en W in principe akkoord. Wel moeten de initiatienemers de buurtgenoten informeren en goed met klachten omgaan. Wanneer daaruit geen reden voortkomt tot afblazen of ingrijpend veranderen van de plannen, zullen B en W een zogeheten aanwijsbesluit nemen om voor het terrein ontheffing te geven van de aanlijnplicht. Het is mogelijk daartegen bezwaar te maken.

De gemeente faciliteert de speelplekken door het plaatsen van een bord met de spelregels en een hondenpoepafvalbak. Een eventuele verdere inrichting van de plekken is nog open. Na een jaar kijken B en W op basis van de ervaringen of ze met de pilot willen doorgaan.

Reizen Laos