Primeur voor Emmen: eerste afbreekbare kunstgrasveld

EMMEN – Het 1000 vierkonte meter grote pupillenveldje van voetbalvereniging EHS ‘85 in Emmen werd het eerste volledig biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld.

Dit zogenaamde GreenMaxx-veld is het resultaat van een ontwikkelopdracht vanuit het ministerie van VWS. Het veld bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. Aan het einde van de levensduur is het veld te recyclen of eindigt het als compost. Dit biedt enorme konsen voor milieuwinst, aangezien er ongeveer 3500 kunstgrasvelden in Nederland liggen. 

Om duurzame innovaties in deze sector verder te stimuleren, schreef het ministerie twee jaar geleden een tender uit. Met het concept ’GreenMaxx; composteerbaar kunstgras met maximale milieuwinst’, wist Senbis Polymer Innovations uit Emmen deze opdracht te winnen. Senbis is expert op het gebied van bioplastics en zocht naar samenwerkingsmogelijkheden met innovatieve bedrijven in de kunstgrassector om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Het gevormde consortium bestaat uit: Ingenieursbureau Sweco; Sportveldenbouwer AnteaSport; Kunstgrasproducent Edel Grass en Garenleverancier TenCate. Zij ontwikkelden in anderhalf jaar tijd het biologisch afbreekbare veld. Als afronding wil het consortium aantonen dat de sportprestaties van het veld in de praktijk en bij verschillende weerscondities voldoet aan de eisen vanuit sportbonden zoals KNVB. Daarvoor bouwen ze deze zomer het pilotveld bij EHS’85, financieel gesteund door de gemeente Emmen en de provincie. 

Gedeputeerde Henk Brik is blij met het project. ,,Het verduurzamen van onze economie is belangrijk en daarin staat hergebruik van materialen centraal. Dit circulaire kunstgrasveld bewijst nog eens dat ons Drentse bedrijfsleven voorop loopt in de transitie naar een groene economie.” 

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos