Proefopstelling Drentse Zonneroute A37 te zien in Emmen

EMMEN – Langs de snelweg A37 in de gemeente Emmen, Coevorden en Hoogeveen werd op termijn groene stroom opgewekt. Tot 18 juni staat een proefopstelling van deze Drentse Zonneroute op het parkeerterrein aan de Vreding in Emmen.

Daarna verhuist de opstelling naar het parkeerterrein van Hotel Van der Valk in Emmen. Belangstellenden kunnen op deze manier een beeld krijgen van de kleuren die gebruikt worden om de verschillende landschapstype in Drenthe te onderscheiden. ,,Met deze proefopstelling geven we in de praktijk een beeld van de kleuren van de panelen. Een manier om het praktisch te laten zien en om uitleg te kunnen geven aan iedereen die daar behoefte aan had’’, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

De proefopstelling is geplaatst door drie leveranciers van zonnepanelen en is vrij toegankelijk. Aan de proefopstelling bij het Van der Valk hotel zal een informatieavond worden gekoppeld voor de inwoners van Parc Sandur en Erica. 

De proefopstelling werd geplaatst voorafgaand aan de terinzagelegging van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) om omwonenden en andere belanghebbenden een beeld te geven van de kleur. Dit geeft deze mensen de gelegenheid om hierop te reageren als het PIP ter inzage werd gelegd. Een Provinciaal Inpassingsplan is een bestemmingsplan dat het mogelijk kon maken om de zonnepanelen langs de snelweg A37 te plaatsen. Door de keuze voor een PIP hoeft niet elke gemeente langs de Drentse Zonneroute zelf bestemmingsplannen aan te passen.

Op het PIP kunnen omwonenden en andere betrokkenen, net als bij bestemmingsplannen, inspreken en reageren. Het stuk werd in juli ter inzage gelegd en daarna vastgesteld door Provinciale Staten.

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos