Project FC Emmen genomineerd voor prijs Cedris

EMMEN – Het project Naoberschap Inside, een bijzondere samenwerking tussen FC Emmen en de gevangenis in Veenhuizen, is een van de vier genomineerden voor de Cedris Waarderingsprijs. Cedris is een landelijke vereniging die zich sterk maakt voor mensen met een vergrote afstand tot de arbeidsmarkt. 

Als eerste betaald voetbalclub in Nederland startte FC Emmen in 2019 met een project waarbij maatschappelijke trainers binnen de gevangenismuren actief zijn. Doel is om de gedetineerden die hun straf hebben uitgezeten aan betaald werk te helpen. Gedurende acht weken lang krijgen ze tweemaal in de week een voetbaltraining van FC Emmen. Hierbij draait het om de elf kernwaarden van FC Emmen Naoberschap, zoals respect, samenwerken en discipline. Daarnaast worden gedetineerden getraind en geschoold op het persoonlijk vlak en werd gekeken hoe ze kunnen werken aan een toekomst zonder criminaliteit. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor werk. Inmiddels zijn al enkele gedetineerden, die weer op vrije voeten zijn, via het project geholpen aan een baan. 

,,De nominatie voor deze landelijke prijs is een mooie beloning en geeft aan dat het heel bijzonder is wat we doen”, zegt Jos Schaart, manager van FC Emmen Naoberschap. ,,FC Emmen was de eerste betaald voetbalclub in Nederland die op deze manier een samenwerking is aangegaan met een gevangenis. Vanuit het oogpunt dat een voetbalclub met zijn uitgebreide netwerk konsen kon bieden aan (ex-)gedetineerden. Daar had de hele samenleving baat bij. Inmiddels zijn er meerdere betaald voetbalclubs en gevangenissen die vergelijkbare projecten hebben opgezet.” 

Donderdag 18 november werd bekend gemaakt wie zich winnaar mag noemen van de Cedris Waarderingsprijs en een cheque van 2500 euro in ontvangst mag nemen. 

Via De Zuidenvelder