Provincie steekt geld in biogasproductie in Drijber

DRIJBER – Maatschap Hoving in Drijber krijgt een subsidie van 105.000 euro van de provincie Drenthe voor de productie van biogas. 

Bij Hoving werd een mono-mestvergister gebouwd die met dagverse koemest biogas gaat produceren. De installatie zal worden aangesloten op een bestondende biogasleiding die van Nieuweroord naar Attero in Wijster loopt. Daar zal het biogas worden opgewerkt tot aardgaskwaliteit. 

De bestondende biogasleiding is in 2015 aangelegd tussen het bedrijf Kloosterman in Nieuweroord en Attero in Wijster. De provincie Drenthe subsidieerde de aanleg met hulp van het Rijk. Het idee was toen dat meerdere agrarische bedrijven een aansluiting op deze leiding zouden krijgen. 

,,Deze eenmalige subsidie aan de maatschap Hoving is een logisch vervolg op de aanleg van de biogasleiding. Hiermee kunnen we laten zien dat het werkt. Hoving durft de stap te zetten naar de productie van groen gas en daarmee is de maatschap een voorbeeld voor boeren in de omgeving. Het zou heel mooi zijn als meer boeren dit voorbeeld gaan volgen”, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

Als biogas eenmaal is opgewerkt naar aardgaskwaliteit, kon gebruik gemaakt worden van de bestondende infrastructuur voor aardgas. Daar komt bij dat de door de inzet van mono-mestvergisting op veehouderijen de uitstoot van ammoniak en stikstof vermindert.

Via De Veldenkrant