Raad maakt korte metten met rondweg Zuidlaren

ZUIDLAREN – Er komt geen rondweg langs het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren. De gemeenteraad van Tynaarlo ziet zo’n weg niet zitten.

Het college van B en W wilde laten onderzoeken wat de maatschappelijke, ruimtelijke en financiële effecten van een rondweg zouden zijn. Hiervoor vroeg het college de raad om een bedrag van 50.000 euro. Maar dat is weggegooid geld, zo stellen veel partijen. Zij zien nut en noodzaak van de rondweg niet in.

Het bracht wethouder René Kraaijenbrink in een lastig parket. Volgens Kraaijenbrink had de gemeenteraad in een eerder stadium juist om zo’n onderzoek gevraagd. ,,Wij wilden de raad voorzien van de juiste informatie, zodat er een goed besluit genomen kon worden. Maar kennelijk had de raad nu al voldoende informatie om een besluit te kunnen nemen.”

De wethouder benadrukte dat wat het college betreft de rondweg er niet per se hoeft te komen. ,,We wilden alleen een onderzoek om een goede afweging te kunnen maken.” Toen vrijwel alle partijen korte metten maakten met het collegevoorstel, realiseerde Kraaijenbrink zich dat hij aan een dood paard stond te trekken. ,,Ik kon ook tellen. Maar ik weet niet hoe ik hier nu mee verder moet.”

Bewoners van de Ekkelkamp, Ritmeesterlaan, Bataljonslaan en Huzarenlaan konden na het raadsdebat opgelucht adem halen. Vier van hen maakten gebruik van het inspreekrecht om hun zorgen te uiten over de rondweg, die vlak langs hun huizen zou gaan lopen. Daarmee zou de rondweg leiden tot ontwrichting van hun wijk en een aantasting van hun woongenot.

Komende week staat het onderwerp nogmaals op de agenda van de gemeenteraad. Dan zal de raad onder meer stemmen over een amendement van de VVD-fractie waarmee definitief een streep werd gezet door de plannen voor een rondweg.

Reizen Laos