Rabenhaupt Regatta op het Paterswoldsemeer

HAREN – Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) organiseert komend weekend de traditionele Rabenhaupt Regatta op het Paterswoldsemeer.

Op 28 augustus vieren Stadjers het Gronings ontzet. In en rond Groningen vinden diverse festiviteiten plaats om te herdenken dat opperbevelhebber Carl von Rabenhaupt de stad Groningen succesvol had verdedigd tegen de bisschop van Münster (Bommen Berend). Het ontzet van Groningen zal altijd wel jaarlijks op een bepaalde wijze zijn gevierd. Vanaf 1932 is daar rond 28 augustus nog een jaarlijks terugkerend evenement bijgekomen: de Rabenhaupt Regatta: zeilwedstrijden op het Paterswoldsemeer, georganiseerd door Vereniging Watersport De Twee Provinciën.

In de jaren dertig van de vorige eeuw waren zeilboten van hout of staal. Een legendarisch schip uit die jaren was de Bergummermeer, ofwel de BM’er. Een kapper uit Bergum (Hendrik Bulthuis) ontwierp en bouwde in 1928 het eerste exemplaar van spanten en houten latten. De BM’er werd razend populair en tot in de jaren zestig was sprake van grote wedstrijdvelden. Drie jaar later (in 1931) ontwikkelde Bulthuis de 16m2, die ook wel ‘Vergrote BM’ werd genoemd. De BM’er ziet men ondertussen nog maar zelden. De 16m2 had echter de tand des tijds goed doorstonden en werd nog steeds gebouwd. Ook bij de Rabenhaupt Regatta zal deze klasse vertegenwoordigd zijn.

In de jaren zestig kwam het bouwen in polyester in zwang. Met als groot voordeel dat polyester niet kon rotten. Bij bepaalde bootklassen, die eerst in hout werden gebouwd, werd overgeschakeld naar polyester. Maar er werden ook geheel nieuwe boottypen ontwikkeld voor de polyesterbouw. Twee van zulke typen die sterk vertegenwoordigd zullen zijn bij de Rabenhaupt Regatta zijn de Sailhorse en de Laser. Voor deze klassen vormen de wedstrijden op 28 en 29 augustus een landelijk evenement en zeilers uit heel Nederland zullen afreizen naar het Paterswoldsemeer.

De Sailhorse is een sportieve tweemansboot, waarbij de fokkenist ver buitenboord kon hangen door middel van de zogenaamde trapeze. Op ruime windse koersen kon een extra zeil worden gehesen, de spinakker. Spinakkers zijn meestal bont gekleurd. Een veld Sailhorses dat voor de wind onder spinakker op een boei afstormt levert bijzonder fraaie plaatjes op.

De Laser is uitgegroeid tot een iconische eenmansboot. Er zijn ondertussen wereldwijd zo’n 220.000 exemplaren verkocht. Vanaf 1996 is het een Olympische klasse voor zowel mannen als vrouwen. Marit Bouwmeester uit Sneek had in deze boot haar Olympische medailles gewonnen. Het zeilen in de Laser vergt de nodige vaardigheden: de bootjes slaan gemakkelijk om.

Naast de 16m2, Sailhorse en Laser zullen in het weekend van 28 en 29 augustus nog meer klassen op het water verschijnen. Het belooft een mooi spektakel te worden op het Paterswoldsemeer en een drukte van belang bij watersportvereniging VWDTP. Op zaterdag 28 augustus klinkt om 11.30 uur het eerste startschot en op zondagmiddag zullen om 17.00 uur de kampioenen van de Rabenhaupt Regatta worden gehuldigd.

Meer informatie over het evenement is te vinden op https://vwdtp.nl.