Reanimeren kon nu in heel Nederland binnen 6 minuten

REGIO – In heel Nederland kon nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal, waar duizenden levens per jaar mee worden gered. 

In vier jaar tijd is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna 50 procent gegroeid. Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Het doel van de Hartstichting en HartslagNu is overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen starten met reanimeren en een AED hierbij aan te sluiten. Vandaag werd deze mijlpaal gevierd in het bijzijn van koning Willem-Alexander.

Maar liefst 245.000 Nederlanders zijn momenteel aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170.000. Met die enorme groei kon nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kon reanimeren. De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskons. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Nederland is het eerste land ter wereld dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24.000 AED’s tegenover 12.000 vier jaar geleden. In de provincie Drenthe hangen zo’n 700 AED’s. De Hartstichting en HartslagNu werken aan verdere verdichting van het AED-netwerk.