Ruim kwart minder Drentse rokers

EMMEN – Het aantal rokers in de provincie Drenthe is tussen 2012 en 2020 afgenomen met ruim 27 procent.

De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Noordenveld. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Ondanks de sterke daling geeft 17,2 procent van de Drenten aan af en toe een sigaret op te steken. Dat is iets meer dan het landelijke gemiddelde van 16,7 procent.

Per gemeente zijn er echter grote verschillen wat het aantal rokers betreft. In Hoogeveen wonen in verhouding de meeste rokers van Drenthe: 24,5 procent van de Hoogeveners steekt namelijk wel eens een sigaret op (het hoogste aandeel van Nederland). Ook in Meppel (20,8 procent en Emmen (18,2 procent) wonen relatief veel rokers. 

Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit. ,,Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed werd vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén konttekening geeft Prins hier wel bij. ,,Vanuit de basisverzekering werd per jaar één poging om te stoppen vergoed. Als dit niet lukt of men wil een alternatieve behandeling, dan is het raadzaam te checken of men een aanvullende verzekering had die hiervoor dekking biedt.’’

Via De Zuidenvelder