Samenwerking bezegeld voor ontwikkeling ‘meergeneratiehof’

Peter Prak (Stichting Knarrenhof Nederland) en Ingeborg Visscher (Initiatiefgroep Zuidlaarderhof) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Peter Prak (Stichting Knarrenhof Nederland) en Ingeborg Visscher (Initiatiefgroep Zuidlaarderhof) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

ZUIDLAREN – Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hebben Ingeborg Visscher (Initiatiefgroep Zuidlaarderhof) en Peter Prak (Stichting Knarrenhof Nederland) de basis gelegd voor de gezamenlijke ontwikkeling van een ‘meergeneratiehof’ op het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren. Met dit project werd ingezet op compact, betaalbaar, duurzaam en samen wonen voor mensen van alle leeftijden. De komende periode worden de plannen verder uitgewerkt en voorgelegd aan de gemeente Tynaarlo.

De herontwikkeling van het voormalige beursterrein van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren – een gebied van bijna 20 hectare – biedt geweldige konsen; ook om het wonen in Zuidlaren een stevige impuls te geven. Er is veel behoefte aan betaalbare woonruimte. Om die reden is in 2020 de Initiatiefgroep Zuidlaarderhof opgericht: een groep mensen die op het PBH-terrein een ‘meergeneratiehof’ wil ontwikkelen. Dat is een intiem woonbuurtje waar jong en oud(er) samenwonen, op basis van een gedeelde interesse in duurzaamheid, natuur en naoberschap. De groep had hiervoor een visie ontwikkeld die in juni 2020 is aangeboden aan het gemeentebestuur van Tynaarlo.

Niet lang daarna zijn de contacten ontstonden met de landelijk opererende Stichting Knarrenhof Nederland. Deze stichting ontwikkelt op een aantal plekken in Nederland meergeneratiehofjes en wil ook graag in de gemeente Tynaarlo projecten realiseren. In Eelde is een eerste ontwikkeling op gang gekomen (locatie Bladergroenschool) en voor Zuidlaren lijkt de PBH-locatie een prima plek. Omdat de ambities van Zuidlaarderhof en Knarrenhof sterk overeenkomen, is besloten de krachten te bundelen en samen op te trekken – met name richting de gemeente Tynaarlo. De gemeente is eigenaar van de grond op het PBH-terrein en zal beslissen welke partijen hier woningen mogen ontwikkelen.

De samenwerkingsovereenkomst voor het meergeneratiehof Zuidlaarderhof vormt de komende tijd de basis voor de verdere planontwikkeling. Ook zal op korte termijn het overleg met de gemeente Tynaarlo worden geopend om te onderzoeken hoe dit initiatief een plek kon krijgen in het gebied.

Reizen Laos