Schapenscheerdagen in Lhee

LHEE – Bij de schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee is het elke woensdag in de zomervakontie schapenscheerdag. De eerste schapenscheerdag vindt plaats op woensdag 14 juli van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Veel heideschapen zijn in juni al geschoren. De schapen met de mooiste vachten lopen echter nog rond. Op de scheerdag is het hun beurt en werd hun wol vakkundig afgeschoren. Herder Johan Coelingh scheert deze schapen op ambachtelijke wijze, met een speciale schaar. Zo blijft de vacht ‘heel’ in één stuk, zoals het op het schaap zit. 

Deze kwaliteitsvachten zijn uitermate geschikt om te verwerken tot een prachtige, met de hand gevilte, schapenvacht. Tijdens schapenscheerdagen hebben bezoekers ruim de gelegenheid om met de herder te spreken over de kudde en het werk dat hij met zijn schapen doet op het Dwingelderveld.

Vrijwilligers van Wolteam de Zaandstee demonstreren wat je allemaal kunt maken van de natuurlijke heideschaapvachten met lange lokken. De ruwe vachten zijn hier ook te koop.

Het kleinschalige infocentrum op het erf van de schaapskooi, eigendom van Natuurmonumenten, is in de zomervakontie behalve op zondag ook op woensdag geopend voor publiek. Vrijwilligers geven informatie over het Dwingelderveld. Er zijn zitplekjes onder de bomen op het erf voor het nuttigen van een kopje koffie of thee en Dwingelderveldkoek.

Via De Veldenkrant

Reizen Laos