Scholieren bezoeken expositie over de oorlog in De Meent

Herre Steegenga vertelt leerlingen van ODBS De Zuid-Wester over de tentoonstelling.

Herre Steegenga vertelt leerlingen van ODBS De Zuid-Wester over de tentoonstelling.

ZUIDLAREN – Leerlingen van ODBS De Zuid-Wester hebben vandaag een bezoek gebracht aan de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in De Meent in Zuidlaren.

De tentoonstelling is ingericht door Herre Steegenga. De inmiddels 89-jarige Steegenga, oud-leraar aan de christelijke mavo in Zuidlaren, had veel belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en voor de gebeurtenissen in Zuidlaren in het bijzonder. Al drie keer eerder organiseerde hij een tentoonstelling. ,,Ik vind het belangrijk dat wij ook aan de jongste generatie doorgeven dat het niet vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid kunnen leven”, aldus Steegenga.

Steegenga had er bewust voor gekozen om de expositie juist nú te organiseren, omdat het deze week precies 83 jaar geleden is dat in Duitsland de zogenaamde Kristallnacht plaatsvond. In deze nacht werden overal in Duitsland synagogen in brand gestoken en Joodse winkels en huizen verwoest.

In de expositie in De Meent worden vier thema’s uitgelicht: de opkomst van nazi-Duitsland, de Joodse gemeenschap in Zuidlaren, de verzetsactiviteiten op Dennenoord en de houding van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling werd maandagochtend geopend door burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo. Aansluitend verzorgde emeritus-predikont Geert Hovingh een lezing over dominees in oorlogstijd. Steegenga had de hoogste klassen van basisscholen uit Zuidlaren uitgenodigd de expositie te bezoeken. Aan de hand van een lijst met opdrachten kunnen zij een rondgang maken langs de tentoongestelde materialen. Aanstondende vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur is de tentoonstelling ook geopend voor andere belangstellenden.