Scholieren bezoeken Nijsinghhuis voor Cultuurmenu-project

Beeldend kunstenaar Kitty Boon tijdens de les op OBS Schuilingsoord.

Beeldend kunstenaar Kitty Boon tijdens de les op OBS Schuilingsoord.

TYNAARLO – Leerlingen van groep 5/6 van OBS Schuilingsoord in Zuidlaren hebben gewerkt aan het project ‘Een betoverend huis’, onderdeel van het Cultuurmenu in Tynaarlo. Ze bezochten hiervoor het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis in Eelde. Vervolgens maakten de leerlingen, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Kitty Boon, zelf een bijzondere kamer met behulp van verschillende materialen.

Het ICO ontwikkelde in samenwerking met twee kunstenaars en Museum De Buitenplaats het Cultuurmenu-project ‘Een betoverend huis’ rondom het Nijsinghhuis in Eelde. Het project is bedoeld voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool. De 17e eeuw komt aan bod, er werd verteld over de kunstenaars die de muurschilderingen maakten in het historische pand en natuurlijk het bijbelverhaal over Eva en de appel in het paradijs.

Voorafgaand aan het bezoek aan het Nijsinghhuis kwam er een maquette van het pand in de klas, die de kinderen mochten onderzoeken. Tijdens de rondleiding maakten de leerlingen foto’s van bijzondere ruimtes. Voor de één was dit ‘de stal met de olifanten op de muur’ voor een ander ‘de paradijskamer met het verhaal van de slang en de appel’. Een week later werkten ze op school – onder begeleiding van beeldend kunstenaar Kitty Boon – aan hun eigen bijzondere kamer met behulp van allerlei materialen zoals karton, spiegels, ijzerdraad, glitters, touw, lampjes, lint en droogbloemen.

Het Nijsinghhuis is onderdeel van Museum De Buitenplaats. Dit schooljaar werd het Nijsinghhuis voor het eerst bezocht door leerlingen uit het basisonderwijs. Het Nijsinghhuis is uniek omdat het heel veel aanknopingspunten biedt voor zowel beeldende kunst als geschiedenis- en erfgoedonderwijs.