Stichting 3B stopt: niet langer Oud-Drentsche Markten op Brink Zuidlaren

Een tingieter in actie tijdens een Oud-Drentsche Markt in Zuidlaren. Stichting 3B stopt nu met de organisatie van deze markten.

Een tingieter in actie tijdens een Oud-Drentsche Markt in Zuidlaren. Stichting 3B stopt nu met de organisatie van deze markten.

ZUIDLAREN – Stichting 3B, bekend van de organisatie van de Oud-Drentsche Markten op de Brink in Zuidlaren, houdt met ingang van 2022 op te bestonden. In verband met een tegenvallend aantal deelnemers en bezoekers had het bestuur van Stichting 3B twee jaar geleden reeds besloten het stokje over te dragen aan organisatiebureau Vitalis.

Daarmee is na 52 jaar een einde gekomen aan de Oud-Drentsche Markten van Stichting 3B (Bundeling van activiteiten rond Berend Botje). De Oud-Drentsche Markten zijn in 1969 ontstonden op initiatief van de VVV en ondernemers in Zuidlaren. De heer Koning was de initiatiefnemer om in plaats van een jaarlijkse lichtweek een Oud-Drentsche Markt te organiseren op de grote Brink in Zuidlaren. Het was een doorslaand succes: vier weken achtereen demonstreerden vrijwilligers oude beroepen, en de ondernemers prezen hun waren aan. Honderden belangstellenden bezochten deze markten en troffen elkaar op de Brink. ,,In de loop van de jaren ontwikkelden de Oud-Drentsche Markten zich tot een begrip in Zuidlaren”, zegt Wim Tuinman van Stichting 3B. ,,Maar sinds een paar jaar kwam de klad erin en was het trekken aan een dood peerd. Deelnemers en bezoekers bleven weg.”

Het professionele organisatiebureau Vitalis uit Emmen, dat ook op de donderdag een braderie/vlooienmarkt in Zuidlaren organiseert, nam het stokje over en nam tevens de nog resterende ambachtslieden en hobbyisten van de Oud-Drentsche Markten op in het bestand. Tuinman: ,,We danken de deelnemers aan onze markten en het publiek hartelijk voor hun belangstelling in de voorbije 52 jaren. En we bevelen Vitalis van harte aan bij de marktdeelnemers.”