Telefoongebruik in het verkeer: risico’s en gevaren niet waard

REGIO – Nederlandse bestuurders vinden social mediaberichten die ze tijdens het rijden ontvangen onbelangrijk (84 procent) en het risico van een boete niet waard (94 procent). Bijna de helft vindt ze zelfs onzinnig en nutteloos. Toch leest twee derde van de Nederlanders wel eens een bericht tijdens het fietsen of autorijden. Uit nieuwsgierigheid of omdat ze denken dat het belangrijk kon zijn. Bij meer dan de helft van de mensen die hun telefoon in het verkeer gebruiken leidt dat tot langzamer rijden, slingeren, een afslag missen of zelfs tot ongelukken.

Dat blijkt uit het Social Media Dagboekonderzoek dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) had laten uitvoeren voor de bewustwordingscampagne ‘MONO’. Het ministerie roept mensen op de telefoon tijdens het rijden op ‘niet storen’ te zetten of op een andere manier ervoor te zorgen dat ze onderweg geen notificaties krijgen. Die zorgen namelijk voor afleiding en gevaarlijke situaties.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun telefoon als ze in de auto of op de fiets, scooter, brommer of snorfiets zitten. Hoewel ze in de meeste gevallen niet reageren geeft twee derde toe ze wel eens te lezen. De berichten onderweg gaan vaak over sociale contacten, afspraken, familie of het zijn gesprekken in groepsapps. Van de bestuurders die hun telefoon gebruiken in het verkeer, geeft ruim de helft aan dat er daardoor wel eens iets is gebeurd. Het meest genoemd werd langzamer rijden, van de weg raken of slingeren en trager reageren. In enkele gevallen leidde dat tot een ongeluk of een boete van de politie. Acht van de tien respondenten vonden het bericht een dergelijk voorval niet waard.