Testdag toont aan: Area is klaar voor gladheidsbestrijding

EMMEN – Area had zaterdag in Emmen een testdag gladheidsbestrijding gehouden. De technische werking van de voertuigen én de strooiers werd gecontroleerd en de routes werden proefgereden met het oog op obstakels, onduidelijkheden en juiste werking van de navigatie.

Area verzorgt voor de gemeente Emmen de winterdienst. Dat betekent dat Area in het winterseizoen zorgt voor begaanbare wegen. De te strooien wegen zijn bepaald door de gemeente Emmen. Daarbij werd vooral gekeken naar bereikbaarheid van dorpen en wijken waarbij met name doorgaande wegen begaanbaar moeten zijn.

De gemeente Emmen is eerder dit jaar een wegenruil overeengekomen met de provincie Drenthe. De Rondweg is van de gemeente Emmen naar de provincie Drenthe gegaan. Daarvoor in de plaats zijn de provinciale wegen Emmen-Klazienaveen-Nieuw Schoonebeek en Ter Apel-Emmer Compascuum – Barger Compascuum – Zwartemeer van de provincie naar de gemeente gekomen. Hiervoor zijn dus enkele wijzigingen in de routes van Area noodzakelijk.

Berry Schimmel, senior medewerker bedrijfsbureau, vertelt dat Area voor de gladheidsbestrijding beschikt over 8 hoofdrijbaan strooiers, 11 fietspad sproeiers en 1 handstrooier. ,,Ter ondersteuning van de chauffeurs op de weg is de werkplaats in de winter bemand voor eventuele spoedreparaties en is onze storingsdienst beschikbaar voor ondersteuning bij eventuele problemen onderweg. De weersituatie en de wegdekcondities worden 24/7 bewaakt door onze gladheidscoördinatoren. Zij maken daarvoor gebruik van twee Gladheids Meld Systemen (kortweg GMS) die in het wegennet van de gemeente Emmen zijn verwerkt..’’

Area had de beschikking over een zoutloods met een voorraad van 1.000 ton. Schimmel: ,,De hoofdrijbanen worden gestrooid met nat zout, dat is zout met bijvoeging van pekelwater. De fietspaden worden gesproeid met pekelwater. Het pekelwater werd door Area aangemaakt in een eigen menger.’’

De winterdienst duurt bij Area van 29 oktober tot 15 april. De gladheidsbestrijders van Area zijn dan 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat.

Via De Zuidenvelder