Tevredenheid alom over speciale 820e editie Zuidlaardermarkt

ZUIDLAREN – Als burgemeester van de gemeente Tynaarlo stak hij zijn nek uit om de Zuidlaardermarkt dit jaar wél door te laten gaan. Alles overziend stelt Marcel Thijsen vast dat hij de juiste keuze had gemaakt.

Thijsen benadrukt nog maar eens dat het een lastige beslissing was om de markt door te laten gaan onder de nog altijd geldende coronamaatregelen. ,,Er speelden veel belangen mee. Het hoofddoel was om eindelijk weer eens een feest te organiseren, en om horecaondernemers en marktkooplui een boterham te laten verdienen. Ik heb dit jaar een ongekende saamhorigheid en creativiteit ervaren. Ik prijs de dag niet voordat het avond is, maar ik ben ongelooflijk blij met alle positieve reacties.”

Om te kunnen voldoen aan alle coronamaatregelen, is de Zuidlaardermarkt dit jaar kleiner en ruimer dan anders. Door de Telefoonstraat bij de warenmarkt te betrekken, kunnen de kramen overal aan één kont van de weg worden geplaatst. Dit komt de doorstroming van publiek ten goede. Op de kermis zijn de attracties met de ruggen naar elkaar toe geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op de Brink. Bovendien zorgt het voor een fraaie aanblik. Op de paardenmarkt is alleen plaats voor paardenhandelaren die in 2019 bij de marktorganisatie geregistreerd stonden. Bovendien is er dit jaar geen export. Met 565 paarden en pony’s en 24 ezels is de aanvoer beduidend lager dan in andere jaren, maar toch is marktmeester Jaap Mellema niet ontevreden. ,,De paarden zijn van goede kwaliteit. Ze worden over het algemeen snel verkocht, tegen hoge prijzen.” Om ook op de paardenmarkt de doorstroming te bevorderen, zijn alleen handelaren en potentiële kopers welkom op het terrein. Toeschouwers worden verzocht om achter de omheining plaats te nemen. Volgens Mellema verloopt dit zonder problemen.

Tevredenheid alom dus over de 820e Zuidlaardermarkt, die de boeken in zal gaan als een bijzondere editie. Burgemeester Thijsen: ,,Het is misschien een kleintje Zuidlaardermarkt, maar we hébben in elk geval een Zuidlaardermarkt.”