Theaterschool Loods 13 wint Drentse Anjer Prijs 2021

EMMEN – Theaterschool Loods13 in Emmen is winnaar geworden van de Drentse Anjer Prijs 2021. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma had eind vorige week de bijbehorende cheque van 5.000 euro uitgereikt. 

De Emmer stichting won de prijs met haar theaterproject ‘Moederliefde’. In deze voorstelling bomvol muziek vertellen acht alleenstondende moeders hoe hun leven eruit ziet. De acht spelers stonden nooit eerder op het podium. In drie maanden, twee dagen per week, werkten ze aan de verhalen uit hun leven. Na afloop werd er gezamenlijk gegeten. 

Volgens de jury brengt Loods13 meer dan theater en onderscheidt de organisatie zich op artistiek en sociaal vlak. ,,De persoonlijke en intensieve aanpak waarmee Loods13 het verschil maakt ten opzichte van veel andere theatergroepen en de grote maatschappelijke impact van het project Moederliefde is doorslaggevend. De jury onderschrijft van harte de wens van Loods13 om de vrouwentheatergroep voort te zetten en uit te breiden en kon zich geen betere besteding voorstellen voor de Drentse Anjerprijs 2021’’, aldus het juryrapport.

Dit jaar waren er in totaal 28 aanmeldingen voor de prijs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe besloot ook om de andere twee genomineerden van de prijs te ondersteunen. Zo kregen Museum Havezate Mensinge en Musicalgroep Kick ieder een bedrag van 1.000 euro.  

De Drentse Anjer Prijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. In 2018 ging de prijs naar Danshuis Noord in 2019 ging de prijs naar de Stichting Gedeelde Verhalen en in 2020 naar de Stichting Drents Jeugd Orkest. Met de Drentse Anjer Prijs wil het fonds de culturele organisatoren die in Drenthe actief zijn extra in het zonnetje zetten. Veel stichtingen, verenigingen en particulieren zetten zich – vaak vrijwillig – in voor de cultuur in Drenthe. De Drentse Anjer Prijs is niet alleen een waardering voor dit werk maar wil ook een extra impuls geven aan het culturele leven van Drenthe.

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos