Tientallen tuinen geopend tijdens zomertuinenmarathon

De Tuin van de Tijd in Bunne is één van de deelnemers aan de zomertuinenmarathon.

De Tuin van de Tijd in Bunne is één van de deelnemers aan de zomertuinenmarathon.

TYNAARLO – De zomertuinenmarathon van Het Tuinpad Op is dit jaar op zaterdag 26 en zondag 27 juni. Tuinliefhebbers kunnen dit weekend genieten van allerlei fleurige tuinen. Ook in de gemeente Tynaarlo zijn enkele tuinen geopend voor publiek.

Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten zet zich in voor het openstellen van bezienswaardige particuliere tuinen en wil de aandacht vestigen op bijzondere openbare tuinen en parken. De openstelling van particuliere tuinen is in vele Europese landen inmiddels een bekend fenomeen, maar Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten is uniek omdat deze stichting grensoverschrijdend werkzaam is; in Groningen, Drenthe en Noordwest-Duitsland.

De basis voor deze bloeiende organisatie werd in 1984 door enkele enthousiaste tuinliefhebbers in de provincie Groningen gelegd. In 1992 was het Jaar van Europa voor de stichting aanleiding om de stap vanuit de provincie Groningen over de grens naar Duitsland te doen. Nog iets later werd ook de provincie Drenthe toegevoegd.

Tweejaarlijks werd er een kleurrijke tuinengids uitgegeven. De tweetalige (Nederlands en Duits) gids biedt veel informatie over 120 aangesloten tuinen. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een commissie gekeurd op gastvrijheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. Na goedkeuring werd de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om de kwaliteit (de bezienswaardigheid) van het tuinenbestand op peil te houden. De gids is veelal verkrijgbaar bij de aangesloten tuineigenaren of via www.hettuinpadop.nl.

Naast het uitgeven van de tuinengids werd er door de stichting jaarlijks een aantal tuinenmarathons georganiseerd. Tijdens een tuinenmarathon kunnen tuinliefhebbers zonder afspraak een selectie van de tuinen bezoeken. In het weekend van 26 en 27 juni is de zomertuinenmarathon. Een overzicht van de deelnemende tuinen is te vinden op www.hettuinpadop.nl. De deelnemende tuinen zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
 

Reizen Laos