Toyisme Studio houdt open dag in Paviljoen Vredestein Zuidlaren

ZUIDLAREN – Toyisme Studio in Zuidlaren houdt aanstondende zondag van 13.00 tot 17.30 uur weer een open atelierdag. Iedereen is van harte welkom om zich te laten verrassen door de prachtige kunstwerken van de toyisten en om meer te weten te komen over de achtergrond van deze stijl en de kunstenaars. 

Volgens Dejo, oprichter van de kunstbeweging, kon toyisme vele dingen tegelijk zijn en toch herkenbaar zijn als toyisme. ,,Sommige mensen zullen zeggen dat kunst alleen op straat zichtbaar mag zijn, anderen zeggen dat het alleen in galerieën en musea moet worden tentoongesteld. Toyisme doet beide. Het kon klein zijn, maar ook monumentaal. Dat komt door de aard van toyisme. Als iemand toyisme alleen als kunstbeweging definieert, zouden veel dingen niet kunnen worden verklaard. Het is een kunstbeweging, maar duidelijk meer dan dat. Dat komt omdat toyisme een alfabet is met zijn eigen grammatica. Je kunt eenvoudige zinnen schrijven, maar ook complexe teksten. Graag vertellen wij u er meer over tijdens uw bezoek aan de studio.”

Toyisten stellen niet zichzelf maar de kunst voorop en dragen maskers tijdens projecten of exposities. Echter is dat enkel en alleen wanneer zij worden gefilmd of gefotografeerd. Hiermee vloeit de aandacht naar waar het hoort: naar de kunst. Het gaat volgens de toyisten niet om de kunstenaar, maar om wat hij of zij creëert. Toyisten dragen dus geen maskers tijdens kunstkijkdagen of bij het geven van rondleidingen, lezingen of presentaties. Tenzij men natuurlijk graag met een toyist op de foto wil…

De Toyisme Studio is gevestigd in Paviljoen Vredestein op het Dennenoord-terrein (E20) in Zuidlaren.