Twee inwoners van Witteveen geridderd

WITTEVEEN – Twee inwoners van Witteveen zijn vanmiddag geridderd. Het zijn de dames Roos Glastra en Liesbeth Langen. De koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt door loco-burgemeester Dennis Bouwman. 

Het eerbetoon valt de dames ten deel omdat ze zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de leefbaarheid. Ze zijn en waren actief in tal van maatschappelijke functies. 

Roos Glastra (60) was van 1993 tot 1996 betrokken bij de Vereniging Aangepast Sporten Hoogeveen, waar ze vanaf 1994 voorzitter was. Van 2008 tot 2012 was ze secretaris van de MR, vertegenwoordiger in de GMR en adviseur van de MR van Basisschool De Tille in Witteveen. Sinds 2010 is de Witteveense bestuurslid van Werkgroep Witteveen Levend & Jong en van 2016 tot 2019 bestuurslid van Dorpsbelang Witteveen. Ook bij Welzijnswerk Midden-Drenthe was ze bestuurslid (2013-2020) en sinds 2020 is ze lid van de Raad van Toezicht van Stichting Welzijnswerk Midden- Drenthe.

Mevrouw Glastra had zich verder sterk gemaakt voor de verkeersveiligheid in haar woonplaats Witteveen. Hiervoor werd in samenspraak met de jongeren uit het dorp het project ‘Veilig door het Veen’ in het leven geroepen. In 2014 won het project de tweejaarlijkse Nationale Verkeerveiligheidsprijs. 

Liesbeth Langen (66) was van 1993 tot 1999 Voorzitter van de Ouderraad van OBS De Tille in Witteveen en lid van de GMR. Van 2000 tot 2003 was ze bestuurslid van de feestcommissie lustrumfeest Witteveen en sinds 2009 voorzitter van Dorpsbelang Witteveen. Sinds 2010 is ze ook bestuurslid van de Werkgroep Witteveen Levend & Jong en van 2011 tot 2013 was ze betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van het fusietraject van de basisscholen OJS ’t Broekhoes en OBS De Tille. Daarnaast had mevrouw Langen veel aandacht voor de ouderen in het dorp. 

De dames Glastra en Langen zijn tevens de initiatiefnemers van Naoberkracht. Dit project had geresulteerd in een netwerk van talenten uit het dorp en mensen die zorg nodig hebben. Het is baanbrekend in de dorpszorg, waarin lokale participatie en traditioneel naoberschap centraal stonden. In 2017 won het project Naoberkracht de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs en in 2018 won Witteveen de Europese Dorpsvernieuwing Award voor bijzondere prestaties op het gebied van dorpsontwikkeling. 

Via De Veldenkrant