Verzet tegen plannen voor rondweg om PBH-terrein

De Ekkelkamp met aanpalende brink, die in beeld is voor de aanleg van een rondweg.

De Ekkelkamp met aanpalende brink, die in beeld is voor de aanleg van een rondweg.

ZUIDLAREN – Het aangekondigde onderzoek naar de aanleg van een rondweg om het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren is slecht gevallen bij bewoners van de Ekkelkamp, Ritmeesterlaan, Bataljonslaan en Huzarenlaan. Volgens hen is een rondweg niet alleen funest voor hun woongenot, maar bovenal volstrekt overbodig.

In de loop der jaren zijn al diverse varianten voor een rondweg om Zuidlaren onderwerp van gesprek geweest, om vervolgens weer in de prullenbak te belanden. Met het oog op de realisatie van een nieuwe woonwijk op de achterzijde van het PBH-terrein had het college van B en W van de gemeente Tynaarlo de discussie over een rondweg nieuw leven ingeblazen. Het college wil onderzoek laten doen naar een korte rondweg om het PBH-terrein. Volgens het college zou zo’n rondweg een rol kunnen spelen in de ontsluiting van het PBH-terrein en bovendien kunnen zorgen voor verlichting van de druk op de Stationsweg en de route Brink OZ-De Millystraat-Hunzeweg.

In de variant die nu voorligt, werd de Voorkampen verlengd tot om het PBH-terrein heen. Voor bewoners van de Ekkelkamp, Ritmeesterlaan, Bataljonslaan en Huzarenlaan zou dat betekenen dat de rondweg pal langs hun huizen werd aangelegd. Het nieuws is hier dan ook ingeslagen als een bom. ,,Een rondweg zou een enorme impact hebben op ons leven”, zegt Edwin Molenaar. ,,Buurtbewoners hebben er nu al slapeloze nachten van. Er zijn al mensen die een geplande verbouwing hebben uitgesteld omdat ze niet meer durven te investeren in hun woning.”

Volgens Diana Jacometti zou de rondweg een enorme aantasting van het woongenot in de wijk betekenen. ,,Door het lawaai van het verkeer, maar ook door de uitstoot van fijnstof en stikstof. Een weg over de achterkont van het PBH-terrein is volgens de gemeente geen optie omdat die te schadelijk zou zijn voor het woongenot in de nieuwe wijk. En dan zouden wij zo’n weg voor onze huizen krijgen? Wij zijn hier juist gaan wonen vanwege de rust, de ruimte en het groen.”

Alyda Molenaar stelt dat een rondweg volstrekt overbodig is. ,,Toen de Prins Bernhardhoeve nog in gebruik was, kwamen er soms 10.000 mensen per dag. Het verkeer kwam naar het PBH-terrein via de Laarweg en de Hanekamp. Daar had niemand last van. Er is dan ook geen enkele noodzaak om een rondweg aan te leggen. De gemeente zou zich af moeten vragen hoe gebruik kon worden gemaakt van de al bestondende infrastructuur, wellicht in combinatie met een rotonde bij de Voorkampen of Laarweg. Want we begrijpen dat de gemeente een bepaalde doorstroming wil bewerkstelligen. Maar dat kon in onze ogen met simpele oplossingen.”

De bewoners van de Ekkelkamp, Ritmeesterlaan, Bataljonslaan en Huzarenlaan zijn zich nu aan het verenigen om hun verzet tegen de rondweg vorm te geven. Ze zullen in elk geval de raadsfracties in de gemeente Tynaarlo benaderen om hun bezwaren kenbaar te maken en willen later deze maand gebruik maken van het inspreekrecht tijdens de raadsvergadering waarin het plan voor de rondweg op de agenda staat. Alyda Molenaar: ,,Wat ons betreft moet dit zo snel mogelijk stoppen. De 50.000 euro die het college van B en W wil uittrekken voor het onderzoek naar de rondweg is weggegooid geld.”

Reizen Laos