Vrouwen schitteren in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

ZUIDBROEK – In het museumcafé van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek zijn momenteel schilderijen te bewonderen van Natasja Wierenga uit Oud Annerveen. Middels zwartwit portretten staat de ‘de karakteristieke vrouw’ centraal.

Grote, spraakmakende schilderijen van verschillende passagiers en reizigers vullen de ruimte met een ongekende warmte en sfeer. Het zijn vrouwen, eigenzinnige vrouwen die een blik werpen. Soms een verleidelijke blik, soms ietwat bozig of misschien zelfs wat melancholiek. Een andere keer wat afwachtend, wat meer in zichzelf gekeerd en onaantastbaar. Of vrouwen met juist een buitengewone zelfverzekerde gezichtsuitdrukking, onder het mom van ‘Kom maar op!’. Stuk voor stuk dames om serieus te nemen.

Natasja Wierenga 

Het zijn portretten van de hand van Natasja Wierenga uit Oud Annerveen. De kunstenares houdt ervan haar inspanningen op het witte doek vast te leggen. Pure schoonheid weet ze naar voren te halen. Het schilderen is haar lust en haar leven. Ze geniet daarnaast ook mateloos van de ervaringen van de kijkers. Wat zien ze er in? Wat willen ze er in zien? De meeste werken hangen in het museumcafé, waar ze onder het genot van een hapje en een drankje kunnen worden bewonderd. Maar elders in het museum is ook nog een aantal portretten te bezichtigen.

Vaste expositie

In het museum zelf is natuurlijk ook veel te ontdekken. Regelmatig vinden er informatieve en verrassende wisselexposities plaats. Zo is er natuurlijk de vaste expositie van het Noord-Nederlandse verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien. En voor de kleine bezoekers zijn er de stationsmuizen Treinie en Trammie, die vroeger in het station hebben gewoond. Het museum is iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Bovendien is het museum deze zomervakontie iedere woensdag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Via De Koerier