WZA zet VR-bril en tablet in voor pijnvermindering

ASSEN – Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) gaat onderzoek doen naar het verminderen van pijn en angst bij operatiepatiënten. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een een virtual reality (VR)-bril of een tablet.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de vakgroep anesthesiologie van het WZA. De komende vier maanden worden ongeveer 650 operatiepatiënten vanaf 4 jaar gevraagd om mee te doen aan het onderzoek. ,,Voorafgaand aan het prikken van een infuus, ruggenprik of zenuwverdoving geven we de deelnemende patiënten een VR-bril of een tablet”, vertelt anesthesioloog Femke Grotenhuis. ,,We wisselen om de week: één week krijgen alle deelnemers een VR-bril, de andere week een tablet. De patiënten krijgen een ruime keuze uit filmpjes, passend bij de leeftijd, en zullen dan het gevoel hebben in een bioscoop te zitten, op de eerste rij. Met vragenlijsten onderzoeken we vervolgens welke van deze twee moderne hulpmiddelen angst, stress en pijn het best beïnvloeden.”

Een ander aspect van het onderzoek is het gebruiksgemak. Grotenhuis: ,,Wij denken dat een tablet meer laagdrempelig is dan een VR-bril en waarschijnlijk ook gemakkelijker in gebruik voor de patiënt en het zorgpersoneel. Als dat inderdaad uit ons onderzoek blijkt, kon het WZA deze toepassing wellicht breder inzetten. Belangrijk, omdat dat ervoor kon zorgen dat patiënten in de toekomst minder verdovende medicijnen hoeven te gebruiken.”

Via De Veldenkrant

Reizen Laos