Zuidlaardermarkt gaat in principe door, in aangepaste vorm

ZUIDLAREN – De Zuidlaardermarkt gaat dit jaar door, zij het in aangepaste vorm. Dat had de gemeente Tynaarlo laten weten. In tegenstelling tot berichten in sommige media is de gemeente als organisator van de markt nog druk bezig om deze samen met andere betrokken partijen vorm te geven en afspraken te maken. 

De Zuidlaardermarkt kent dit jaar een andere opzet dan gebruikelijk. Voor de warenmarkt betekent dat bijvoorbeeld een ruimere opzet en meer ruimte tussen de kramen. Ook de kermis hanteert een andere opstelling, waardoor er meer ruimte rondom de attracties komt. En voor de paardenmarkt betekent dit géén export van paarden en alleen gereserveerde plekken voor de vaste handelaren. De komende dagen gaat de gemeente in overleg met de horeca om afspraken te maken.

Volgens de gemeente is er nog onzekerheid over de uitwerking van de nieuwste coronaregels. De gemeente ziet de kermis, de paardenmarkt en de warenmarkt als zogenaamde doorstroomlocaties. Hiervoor gold tot nu toe steeds een uitzondering op de regels, en hierdoor waren kermissen en markten mogelijk met inachtneming van een aantal voorzorgsmaatregelen. Op die manier is nu ook naar de opzet gekeken. Als de regels zo blijven, kon de Zuidlaardermarkt doorgaan en is voor het betreden van het marktterrein geen coronatoegangsbewijs nodig. Dat bewijs is dan alleen nodig als bezoekers naar een terras, kroeg, restaurant of andere feestgelegenheid willen.

Mocht het zo zijn dat deze uitzondering niet langer geldt, dan is er sprake van een nieuwe situatie. Dan moet volgens de gemeente gekeken worden naar wat dat betekent voor de markt. Het dorp kon immers niet op slot en het is niet uitvoerbaar en handhaafbaar om van iedereen die het marktterrein betreedt of verlaat – of in het dorp woont – het coronatoegangsbewijs te controleren. Mocht deze situatie zich voordoen – en daar gaat de gemeente vooralsnog niet vanuit – dan werd op dat moment gekeken wat de gevolgen hiervan zijn voor de Zuidlaardermarkt.