Museum Kasteel Doornenburg krijgt 18e eeuws schilderij

DOORNENBURG – Op 21 juni ontving kasteel Doornenburg een 18e eeuws geschilderd portret uit handen van de familie Helmich. Het schilderij behoorde ooit tot de collectie portretten die de muren van de Havezate huis Baak sierden. Volgens overlevering is de afgebeelde persoon Gerardus Wilhelmus Josephus van de Heijden, een der voorvaderen uit dat geslacht.

De familie Van der Heijden hadden huis Baak vanaf 1691 meer dan 150 jaar lang in bezit. Via huwelijk en vererving werd het vervolgens bezit van leden uit het adelijk geslacht Van Middachten en vervolgens, vanaf 1890, het adelijk geslacht Helmich.

Kasteel Doornenburg had reeds een aantal portretten van de familie Van der Heijden in bruikleen. Het kasteel was vijf generaties lang in het bezit van deze familie. Het portret van Gerardus Wilhelmus Josephus van der Heijden gaat deel uitmaken van de al in het kasteel getoonde collectie portretten.

Het schilderij werd in het begin van de 18e eeuw in Den Haag geschilderd door Johannes Vollens senior en toont de jeugdige Gerardus Wilhelmus Josephus van der Heijden in een zwart harnas. Mogelijk ten tijde dat hij in dienst trad van het Staatse leger. Het is binnenkort te bewonderen in de museale ruimten van kasteel Doornenburg.

Via Gemeentenieuws Lingewaard

Reizen Laos