Pak deze zomer het huis aan

LINGEWAARD – De zomer is een goed moment om het huis aan te pakken. Er zijn een aantal makkelijke acties die binnen één dag gedaan kunnen worden. Het gaat om kierdichting en isolatie. Deze zorgen voor meer wooncomfort, door minder tocht en koude plekken in de winter straks.

In de meeste huizen zijn heel wat naden en kieren. Gelukkig kunnen deze vaak makkelijk gedicht worden. Het huis werd tochtvrij en meteen een stuk comfortabeler. Ook het gasverbruik gaat naar beneden. Check bij de naden en kieren, kijk en voel als het hard waait: zijn ze dicht en is er nog tocht als je je hand er voor houdt?

De materialen die je nodig hebt, zoals tochtstrip, tochtband, vezelmateriaal, kit of een brievenbusklep zijn gewoon te koop in de bouwmarkt. Daarnaast zijn er materialen die de warmte beter binnen houden, zoals radiatorfolie. Voor natuurlijke materialen als kokos, vilt, sisal, hennep en vlaswol is er de ecologische bouwmarkt. Het aanbrengen is eenvoudig. Online zijn er diverse instructiefilmpjes te vinden voor hulp. De kosten verschillen per product en liggen tussen de vijf en vijftien euro. De besparing is ongeveer vijftig euro per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning. Een snelle actie is om de temperatuur van de cv op zestig graden te zetten; www.zetmop60.nl. En als de thermostaat dan nog een graadje lager kon (omdat het huis warmer aan voelt), dan bespaart dat nog eens zo’n 110 euro per jaar.

Let wel op de ventilatie, want schone lucht binnen is erg belangrijk. Voor informatie over energiebesparing is er het Energieloket Lingewaard; energieloketlingewaard.nl of 026 326 0111.

Via Gemeentenieuws Lingewaard