Samen naar een dementievriendelijk Lingewaard

LINGEWAARD – Uw naaste had de diagnose dementie gekregen. Hoe onderhoudt u contact met uw omgeving?

Veel mantelzorgers ervaren dat het contact met familie en vrienden minder werd als je naaste dementie had. Dit terwijl de impact voor het gezin groot is en je juist behoefte hebt aan sociaal contact. Als je zelf de diagnose dementie gekregen hebt dan wil je het liefst zo lang mogelijk deelnemen aan de samenleving.

Het delen en open zijn over dementie is belangrijk. De omgeving weet vaak niet hoe ze hier mee om moeten gaan en hoe ze kunnen helpen. Vaak werd er ook gedacht dat het allemaal wel meevalt.

Door open te zijn over de veranderingen en de beperkingen die dementie met zich meebrengt, begrijpt de omgeving beter wat je doormaakt. Het lezen van een boek of een film kon al veel duidelijkheid geven. Er is veel informatie te vinden in de bibliotheek en op de site van de Alzheimerstichting en dementie.nl

Is het lastig om mensen persoonlijk op de hoogte te houden dan is een whatsapp groep misschien een idee. De omgeving biedt vaak hulp aan: “Laat maar weten als ik iets voor je kon doen.”. Het helpt soms om duidelijk aan te geven wat je nodig hebt, bijvoorbeeld ruimte om boodschappen te doen, even een uurtje wandelen of een klusje doen.

“Zoekt u activiteiten in de buurt of een vrijwilliger die kon ondersteunen; kijk dan op www.swlingewaard.nl.”

Via Gemeentenieuws Lingewaard

Reizen Laos