Samenwerken aan een Dementievriendelijk Lingewaard

LINGEWAARD – Wat doet een casemanager dementie? Als u de diagnose dementie had, dan had u recht op de steun van een casemanager dementie. Zij werd dan uw vaste onafhankelijke aanspreekpunt.

De casemanager ondersteunt en begeleidt thuiswonende mensen met (het vermoeden van) dementie en hun mantelzorger(s). Hij/ zij geeft informatie en advies over de ziekte en de gevolgen in het dagelijks leven. Ook is er regelmatig contact met de huisarts en andere zorgverleners. Verder helpt de casemanager bij het opstellen van een zorgplan. Daarbij vindt afstemming plaats met de huisarts, praktijkondersteuner en/of wijkverpleegkundige.

Belangrijk bij dementie is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Als dit niet meer lukt, zoekt de casemanager samen met u en uw naasten naar oplossingen of een woonzorgomgeving waar u zich thuis voelt.

Het prettige van deze hulp is dat de casemanager voor zowel de persoon die de diagnose dementie had, als mede de mantelzorger een grote steun en toeverlaat is. Waar men laagdrempelig tips en informatie kon verkrijgen. Hij/ zij kon net dat juiste steuntje in de rug zijn dat u nodig had.

Kortom, de casemanager is bekend met het proces van dementie en weet wat u kunt verwachten; bekijkt met u en/of uw mantelzorger(s) wat in uw situatie nodig is; ondersteunt bij het behouden van de eigen regie; geeft informatie, voorlichting en advies; en kon hulp, zorg of begeleiding regelen.

Wilt u contact of een huisbezoek plannen met de casemanager dementie in uw gemeente? Vraag dan hulp via uw huisarts of kijk op: www.netwerkdementiearnhemeo.nl.

Via Gemeentenieuws Lingewaard

Reizen Laos