Aan het werk tijdens Dag en Maand van de Groninger Geschiedenis

REGIO – Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisjes: in de hele provincie Groningen zijn stille getuigen te vinden van (verdwenen) arbeid. Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis en het thema van 2021 is ‘Aan het werk’. De Groninger Archieven organiseren dit jaar een Maand (MGG) en een Dag van de Groninger Geschiedenis (DGG) rond dit thema.

Elke Groninger regio had van oudsher zijn eigen vorm van industrie, handel, landbouw of nijverheid. De Groninger Archieven nemen deze samen met een aantal partners onder de loep tijdens de MGG. Zo kon men kennismaken met de werkzaamheden van boeren, monniken, schippers, arbeiders en wetenschappers en ontdekken waarom deze beroepen met name in bepaalde delen van de provincie voorkwamen.

Speciaal voor de MGG ontwikkelden de Groninger Archieven het fietsrouteboekje ‘Aan het werk’. Hierin stonden vijf routes door Stad en Ommeland van gemiddeld 40 kilometer lang. Ze voeren langs verschillende historische plekken en vertellen de arbeidsgeschiedenis in de omgeving. Het fietsrouteboekje is vanaf 1 oktober te verkrijgen bij de Groninger Archieven en een aantal musea.

Na een jaar van afwezigheid staat de Dag van de Groninger Geschiedenis weer op het programma. Op zaterdag 9 oktober openen de deuren van de Groninger Archieven voor een rondleiding op het fietsrouteboekje ‘Aan het werk’.

Voor een overzicht van alle activiteiten in de Maand van de Groninger Geschiedenis kon men terecht op www.maandvandegroningergeschiedenis.nl. Zo kon men op 13 oktober in het Loket Gedane Zaken alles te weten komen over de geschiedenis van bedrijven in de gemeente Midden-Groningen. 

Via De Regiokrant