Alle volwassenen in Groningen stonden in het Donorregister

GRONINGEN – Iedereen vanaf 18 jaar in Groningen staat vanaf deze maand in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. Uit de CBS-cijfers van 1 juli 2021 blijkt dat een groot deel van de Groningers zelf een keuze had ingevuld. Mensen die geen eigen keuze hebben ingevuld stonden in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Deze groep had hierover een bevestigingsbrief ontvangen. 

Nu ook het brievenproces in Groningen is afgerond, stonden alle volwassenen van 18 jaar en ouder in Nederland in het Donorregister. Demissionair minister Tamara van Ark: ,,Ik ben blij dat een groot deel van de Groningers zelf een keuze had ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestondenden.”

In het Donorregister had men vier eigen keuzes: donor worden, géén donor worden, partner of familie laten beslissen na overlijden of één persoon aanwijzen die na overlijden beslist. Via www.donorregister.nl kon de keuze op ieder moment worden ingevuld of gewijzigd.

Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestondenden duidelijkheid in een verdrietige tijd.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten.

Via De Regiokrant