‘Andere naam voor provinciaal werkschip Thomas van Seeratt’

Het werkschip Thomas van Seeratt. (foto Provincie Groningen)

Het werkschip Thomas van Seeratt. (foto Provincie Groningen)

REGIO – Als het aan de Statenfractie van GroenLinks in de provincie Groningen ligt, krijgt het werkschip Thomas van Seeratt een andere naam.

De provincie Groningen is in het bezit van een aantal werkschepen. Twee daarvan varen op diesel en worden daarom binnenkort vervangen door elektrisch aangedreven exemplaren. De Statenfractie van GroenLinks had er in de Statencommissie voor gepleit om de naam van het provinciale werkschip Thomas van Seeratt te wijzigen.

Thomas van Seeratt (1676-1736) was behalve een expert op het gebied van watersystemen ook kapitein op slavenschepen. ,,Hij had destijds grote aantallen onschuldige mensen uit Afrika naar helse omstandigheden gebracht. Een naam dus waar bloed en mensenrechtenschending aan kleven. Dit alles in dienst van Stad en Lande hier in de provincie Groningen”, aldus GroenLinks-Statenlid Melissa van Hoorn. Zij vindt het niet gepast om het nieuwe schip weer de oude naam te geven en gaat er vanuit dat de naam van het schip werd aangepast. Zij steunt het idee van journalist Reinder Smith om dit oude werkschip naast het Groninger Museum te leggen tijdens de tentoonstelling over slavernij die daar begin volgend jaar plaatsvindt.

De konariegele Thomas van Seeratt werd door de provincie gebruikt voor werkzaamheden aan de Groninger konalen, zoals reparaties aan bruggen en het snoeien van de waterkont.

Via De Regiokrant