Bedumer bedrijf komt met unieke scheurmeter

BEDUM – Het Bedumer bedrijf Stabi Alert had binnen het project 5Groningen, samen met anderen, een digitale scheurmeter ontwikkeld. Het is wereldwijd de eerste digitale meter die zowel de breedte, de lengte als de diepte van een scheur nauwkeurig in beeld brengt.

,,Hier in het aardbevingsgebied zie je veel verzakkingen en schade aan gebouwen. Ik zag dat ingenieurs rekstrookjes op scheuren plakten en om de week de ontwikkeling van de scheur bekeken”, vertelt initiatiefnemer Arjen Miedema van Stabi Alert. ,,Dat kon beter en efficiënter, dacht ik.”

De scheurmeter kon op allerlei bouwwerken worden bevestigd: op gebouwen, bruggen, dijken of tunnels. ,,Een van de voordelen van dit product is dat je niet steeds naar de plek hoeft toe te reizen om de meetgegevens te lezen”, aldus Miedema.

Met behulp van 5G is de scheurmeter steeds voor korte tijd online om data te verzenden. Op die manier gaat de kleine batterij van de scheursensor lang mee. ,,De scheurmeter stuurt elk uur een signaal, zodat je de ontwikkeling van een scheur gedurende een aantal jaren kunt monitoren. En dat scheelt veel tijd, geld en CO2”, zegt Miedema.

5 Groningen

Arjen Miedema ontwikkelde de meuter samen met Wessel Koning van Interay Solutions binnen 5Groningen, een programma van Economic Board Groningen. Bij 5Groningen kregen Miedema en Koning toegang tot subsidie en werden ze ondersteund bij de subsidieaanvraag. Ook kwamen ze in contact met Vodafone, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Vodafone bracht expertise in over de werking van 5G en had chips geleverd voor de scheurmeter: een soort simkaart, maar dan klein in de vorm van chips. Rijksuniversiteit Groningen had een server ingericht om de communicatie via 5G te laten verlopen. Studenten van Hanzehogeschool Groningen hebben onderzoek gedaan naar de konsen op de Duitse markt. Daarnaast had een aantal studenten gewerkt aan een webapplicatie voor de scheursensor. Een andere groep studenten onderzoekt hoe het product op de markt kon worden gebracht.

Via De Ommelander

Reizen Laos