Bertus Fennema geeft in Middelstum lezing over architect Sietze Veenstra

MIDDELSTUM – In Vita Nova in Middelstum is woensdag 27 oktober een lezing bij te wonen over architect Sietze Veenstra. Spreker is Bertus Fennema. 

Middelstum is gekleurd met veel gebouwen van de hand van Veenstra. Hij werkte in de jaren 1930 tot 1940 in en vanuit dat dorp als zelfstandig architect en bouwkundig opzichter bij de gemeente. In die tien jaar ontwierp hij woningen, woon-winkelpanden, een school, een boerderij en een boerenschuur. Het gezicht van Middelstum is deels door hem bepaald. In nagenoeg alle gevallen laat hij zien dat hij een groot liefhebber was van de bouwstijl van de Amsterdamse School. Die combinatie leverde prachtige ontwerpen op, waarvan nu nog volop kon worden genoten.

‘Mooi werk’

De in Leens geboren Bertus Fennema is een groot liefhebber van de architectuur uit de jaren dertig. Hij noemde het oeuvre van Veenstra tijdens zijn onderzoek ‘mooi werk’ en ontdekte het bestonden van een eigen architectenpraktijk in zijn geboorteplaats Langezwaag, die Sietze Veenstra dus in Middelstum voorzette. Fennema, oud-burgemeester van Schiermonnikoog, Zuidhorn en Haren, schreef een boek over het werk van de architect: Sietze Veenstra een talentrijke vakman. Het boek is die avond te koop. De lezing begint om 20.00 uur. Bezoekers dienen in het bezit te zijn van een QR-code of negatieve testuitslag.

Via De Ommelander