Bevolkingsonderzoek borstkonker: onderzoekscentrum in Slochteren

De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkonker staat de komende weken in Slochteren.

De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkonker staat de komende weken in Slochteren.

SLOCHTEREN – Vrouwen uit de gemeente Midden-Groningen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 9 november weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkonker. De onderzoekswagen is tot eind december te vinden op het parkeerterrein naast de Duurswoldhal in Slochteren.

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkonker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkonker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten: een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Vanaf 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Dus ook niet tijdens het borstkonkeronderzoek. De medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het onderzoek. De cliënt mag ook een mondkapje dragen. Deze kon ze zelf meenemen of ze kon er één vragen bij binnenkomst van het onderzoekscentrum.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkonker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Dit zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar uitgenodigd worden.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkonker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Men kon ook bellen naar 050-5208899.

Via De Regiokrant