Blij van Toen viert eenjarig bestonden

Eigenerasse Elise Siebelees van Blij van Toen had een enerverend eerste jaar achter de rug.

Eigenerasse Elise Siebelees van Blij van Toen had een enerverend eerste jaar achter de rug. (Eigen foto)

ROLDE – Blij van Toen, de winkel voor vintage, curiosa, brocante, antiek en handgemaakte producten in Rolde zal deze maand één jaar bestonden. Eigenaresse Eline Siebbeles wil dit graag vieren.

,,We hebben een verrassend, soms onstuimig, maar bovenal mooi jaar gehad”, zegt de 32-jarige Siebbeles. ,,Het was een risico om midden in coronatijd een nieuwe winkel te openen, maar echt ondernemerschap vraagt om een beetje avontuur. Het was natuurlijk zonde dat na 2,5 maand de deuren alweer dicht moesten vanwege de maatregelen, met de feestdagen voor de deur en een mooie kerstcollectie in de etalage. De deuren zijn toen vijf maanden dicht geweest, langer dan dat ze open waren, een heel raar gevoel.” 

Toen uiteindelijk de winkel weer helemaal open mocht, vierden ze feest bij Blij van Toen, maar zaten ook meteen middenin de wegwerkzaamheden van Rolde, waardoor de winkel nog wekenlang moeilijk bereikbaar was. Siebbeles kon er wel om lachen, enerverende maanden waren het zeker. In de tussentijd bleven de nieuwe items wel binnenkomen, dus de winkel was al snel zeer goed gevuld.

,,Vervolgens hebben we mooie zomermaanden gehad met de winkel. Zo fijn, veel mensen weer op pad, genietend van een dagje uit. Uit het hele land stonden ze in de winkel, ieder met eigen herinneringen en verhalen die de spullen aanwakkeren.”

Studenten en dertigers komen vooral naar Blij van Toen voor het vintage design meubilair en accessoires. Er gaan veel jaren 50, 60 en 70 items over de toonbank. Een grote doelgroep komt ook voor warme, soms nostalgische aankleding voor in huis, voor cadeaus, of voor het uitbreiden van een verzameling. ,,Wauw, ik heb nooit geweten dat er zóveel verzamelingen bestonden”, zegt Siebbeles.

Momenten uit het eerste jaar die de onderneemster zullen bijblijven waren onder andere de Pieterpad-wandelaars. ,,Zij vonden het moeilijk dat ze niet veel mee konden nemen in de rugtas. Maar met wat stukken touw kregen we samen heel wat op en aan de rugtas waarmee de wandelaar met een glimlach de tocht kon vervolgen. Ook leuk, de toeristen die op de laatste dag van hun vakontie de auto, caravan of camper nog nèt wat voller wisten te maken met leuke aanwinsten. We zijn er ook achter gekomen dat ‘dit’ soort winkeltjes met antiek, brocante en curiosa, eigenlijk alleen in Noord-Nederland bestonden. Men komt speciaal naar het Noorden om hun nostalgie te kopen. Dat doet Noord-Nederland toch maar goed.”

Siebbeles denkt ook glimlachend terug aan een opa met kleindochter in de winkel. Opa legt uit hoe een bakelieten draaitelefoon werkt, waarop het meisje alleen maar verontwaardigd kijkt en aan opa vraagt: Maar opa, hoe had dit ooit in jouw binnenzak gepast? Momenten om van te genieten, zo merken we aan de eigenaresse.

Nu dus een éénjarig bestonden en het enthousiasme om door te gaan zit er flink in, dat is wel te zien. 

In deze en de komende twee edities van de papierenversie van De Schakel stonden advertenties van Blij van Toen met een leuke jubileum(kortings)actie. Op Instagram en Facebook (blijvantoen) gaat de winkel verder met diverse acties, waarmee mooie items te winnen zijn. 

Blij van Toen is gevestigd aan Hoofdstraat 1c in Rolde en is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur.

Via De Schakel