Boekje en app om Groninger wierden te ontdekken

NOORD-GRONINGEN – Liefhebbers kunnen sinds kort met het boekje of de app ‘Welkom op de wierde’ de Noord-Groninger wierden ontdekken.

Op de routes werd men meegenomen door een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. In de prehistorie overstroomde het noordelijke deel van Groningen nogal eens, en om toch droge voeten te houden werden wierden gemaakt om op te wonen en het vee te houden.

In de route-app en het boekje stonden verhalen over lokale bewoners, mythes en interessante wierdenweetjes. Zo lag een deel van Noord-Groningen op een eiland of zelfs in zee. Er blijken meerdere grote kloosters geweest te zijn. En bij het afgraven van wierden werden complete boerderijen, een mysterieus masker, een Romeins zwaard en rituele graven gevonden. In Museum Wierdenland in Ezinge komt men hier alles over te weten. 

In de ‘Verhalen van de wierde’ stonden de bewoners van de wierden centraal, van toen en nu. De oorspronkelijke eigenaars van Café Hammingh in Garnwerd bijvoorbeeld. Of het verhaal achter Rixona bij Den Andel, de makers van het bekende Ras-patatje. Via zes verschillende fietsroutes kon men de wierden ontdekken. De app Welkom op de wierde is verkrijgbaar in de App Store en Play Store, de routeboekjes bij de VVV’s.

Via De Ommelander

Reizen Laos