Buurtgezinnen van start in Midden-Groningen

HOOGEZAND – Het bijna twee maanden geleden gestarte project Buurtgezinnen in Midden-Groningen begint te lopen. Er hebben zich inmiddels zes buurtgezinnen aangemeld. Buurtgezinnen is een organisatie die erin bemiddelt dat gezinnen die het zwaar hebben ondersteund worden door gezinnen in de buurt. Er werd veel van het project verwacht. 

Buurtgezinnen is al actief in 81 Nederlandse gemeenten waar ze ouders ontlast en kinderen aan extra liefde en aandacht helpt. Via de website van Buurtgezinnen, www.buurtgezinnen.nl, kunnen zowel mensen die steungezin willen worden als gezinnen die ondersteuning zoeken, zich melden.

Wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen liet eerder al weten dat het inschakelen van Buurtgezinnen naadloos past bij het streven van deze gemeente om professionele zorg (deels) in te ruilen voor ondersteuning vanuit de samenleving. ,,Natuurlijk blijft specialistische jeugdzorg vaak nodig, maar er zijn ook veel situaties waarin aandacht van een betrokken buurvrouw of een jongerenwerker beter werkt. Als gemeente investeren we daarom bijvoorbeeld in gezinsondersteuners, extra jongerenwerk en nu dus in ook Buurtgezinnen’’, aldus Verschuren eerder.

Op 1 november is een ‘Coördinator Buurtgezinnen’ gestart in Midden-Groningen, Christien Smit. Ze is bezig geweest met het kennismaken met organisaties binnen de gemeente, maar ook met het bekendmaken van Buurtgezinnen, zodat gezinnen dat weten te vinden. Zo is zij te vinden op Facebook (Buurtgezinnen Midden-Groningen). Naar aanleiding van eerdere berichtgeving in deze krant zijn er al aanmeldingen van steunouders gekomen via de website www.buurtgezinnen.nl. Er is inmiddels al contact gelegd met deze gezinnen die willen helpen. Er hebben zich nog geen gezinnen gemeld die ondersteuning zoeken. Zij zullen vooral aangemeld worden door de sociale teams en andere hulpverleners. De coördinator is dan ook snel aan de slag gegaan met een ronde langs potentiële verwijzers.

Via De Regiokrant