Capella Groningen herdenkt Sweelinck in Loppersum

LOPPERSUM – Na twee jaar bijna ononderbroken stilte zingt Capella Groningen een nieuw lied. Zo is men zondag 28 november in de Petrus en Pauluskerk  in Loppersum met een programma waarin de componist Sweelinck werd herdacht. 

Het koor, gespecialiseerd in het vertolken van muziek uit renaissance en barok, zal dan vanaf 15.00 uur onder leiding van dirigent Merlijn Wackers, de 400e sterfdag van de trots van de Nederlandse muziekgeschiedenis Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) klinkend herdenken.

In het programma worden huidige Sweelinck-’tophits’ als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende werken. Vóór de pauze stonden psalmcomposities over Geneefse melodieën, Sweelincks levenswerk, centraal. Die worden aangevuld met motetten uit de verzameling Cantiones Sacrae, die wel Sweelincks zwanenzang werd genoemd. 

Wereldlijke werken

Na de pauze klinken wereldlijke werken, van Franse chansons tot Italiaanse madrigalen. Aan de concerten zullen organist Vincent van Laar en luitist Israel Golani meewerken. Met dit feestelijke programma werd een waardig eerbetoon gebracht aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Meer informatie over toegang en reserveringen is te vinden op www.capellagroningen.nl.

Via De Eemslander