CdK lanceert in Zandeweer app waarmee kinderen Gronings leren

ZANDEWEER – Voor kinderen van basisschool Nijenstein in Zandeweer werd donderdag 28 oktober een app gelanceerd waarmee ze Gronings kunnen leren. De aftrap werd gegeven door Commissaris van de Koning René Paas.

Het bijzondere aan het lesprogramma is dat oudere generaties uit het dorp input hebben geleverd voor het lesmateriaal, waarmee schoolkinderen kennismaken met het Gronings. Daarmee is een app ontwikkeld. Het idee voor het lesprogramma Van Old noar Jong is afkomstig van Goos Gosling Slotegraaf (namens Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil) en hoogleraren Martijn Wieling en Goffe Jensma (beiden Centrum Groninger Taal en Cultuur/Rijksuniversiteit Groningen). 

Groningse verhalen 

Wieling: ,,Het mooie van de app is dat deze de woorden bevat die de dialectsprekende bewoners van Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil door wilden geven.
Schrijfster Kunny Luchtenberg verwerkte de verzamelde woorden in korte Groningse verhalen. In de app kunnen de kinderen daardoor op een speelse manier oefenen met het lezen, het luisteren, het schrijven en de uitspraak van het Gronings. Gosling Slotegraaf: ,,Dit is een prachtige primeur voor het streektaalonderwijs! Met gebruik van moderne onderwijsmiddelen worden kinderen in de basisschoolleeftijd bekendgemaakt met onze streektaal.”

Wat Aans! 

Donderdag 28 oktober krijgen de kinderen uit Zandeweer alvast van Olaf Vos een voorproefje van de Groningse lessen en kunnen ze genieten van korte optredens van de Groningstalige bands Swinder en Wat Aans! Zangeres Marlene Bakker leest de kinderen voor uit haar boek De Gruvvalo.

De app Van Old noar Jong is voor iedereen vanaf nu te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store. Geïnteresseerde scholen in Groningen kunnen het lesprogramma, inclusief het boek De Gruvvalo gratis aanvragen via de website www.rug.nl/lespakketten.

Via De Ommelander