Dag en de Nacht van het Wad op 26 juni

NOORD-GRONINGEN – De Natuur en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit en Visit Wadden stonden in het weekend van 26 juni stil bij de twaalfde verjaardag van de UNESCO Werelderfgoed-status van de Waddenzee. Dit werd gevierd met de ‘Dag en de Nacht van het Wad’. 

In 2009 had UNESCO de Waddenzee tot Werelderfgoed uitgeroepen. Tijdens de Dag van het Wad werd dit gevierd met verschillende activiteiten. Er werd stilgestonden bij hoe bijzonder dit gebied is en de kwetsbaarheid werd onder de aandacht gebracht. 

Visit Wadden biedt tijdens de Dag van het Wad een aantal fiets- en autoroutes aan en via voorproefjes op bestondende activiteiten kon kennis worden gemaakt met de Waddenzee. Zo kon ervaren worden hoe het is om met de voeten in het slik te stonden, er kon geproefd worden van een Waddengerecht tijdens een mini proeverij en het is mogelijk een museum te bekijken via een kijkdoos.

De Dag van het Wad gaat ‘s nachts over in Nacht van het Wad. De Nacht van het Wad vindt vier keer per jaar plaats rond de wisseling van de seizoenen, wanneer bijzondere sterren of planeten te zien zijn. De Nachten van het Wad vinden plaats rond astronomisch herkenbare momenten. De eerstvolgende Nacht van het Wad valt na het Midzomer weekend van 26 op 27 juni, de daaropvolgende valt samen met het ingaan van de wintertijd op 30 oktober en de laatste nacht is rond de kortste dag van het jaar in het weekend van 18 december. Tijdens de Nacht van het Wad kon men op verschillende locaties meedoen aan activiteiten om de duisternis te beleven. Voorbeelden zijn nachtarrangementen, zoals met een schip droogvallen op het Wad, dineren bij kaarslicht, nachtexcursies, een workshop nachtfotografie en een ‘Night tea’ in een theetuin.

Op de website visitwadden.nl is binnenkort meer informatie te vinden over alle activiteiten.

Via De Ommelander

Reizen Laos