Danara Stoppels opnieuw Nederlands kampioen speerwerpen

IHOLWIERDE – In Amersfoort is afgelopen weekend het NK atletiek voor junioren gehouden. Ruim 800 jongeren uit het hele land deden mee aan deze wedstrijd. De 18-jarige Danara Stoppels uit Holwierde werd opnieuw Nederlands kampioen speerwerpen. Daarnaast won ze zilver bij het kogelstoten en discuswerpen.

Ze mocht vrijdagavond laat uitkomen in de categorie vrouwen onder de 20 jaar op haar favoriete onderdeel speerwerpen. Nadat de lichten op de baan ontstoken waren en de atletes bekomen waren van de gigantische hoosbui tijdens de warming up, kon de wedstrijd om 20.40 uur eindelijk beginnen. Stoppels pakte in de eerste poging direct de leiding. Bij de tweede ronde werd ze even voorbij gestreefd, maar ze pakte de leiding gelijk weer terug om hem vervolgens niet meer af te stonden. Met een laatste worp van 45,35 meter stelde ze de gouden medaille en de Nederlandse titel zeker.

Discuswerpen

Na een dagje rust mocht Danara Stoppels zich zondag melden voor het discuswerpen en het kogelstoten. Bij het discuswerpen werd het een onverwacht spannende strijd. Op de inschrijflijst leek de gouden medaille al klaar te liggen voor de Europese jeugdkampioen Alida van Daalen. De Noord-Groningse stond als tweede op deze lijst, met een ruime voorsprong op de rest van de deelneemsters. De huizenhoge favoriete, Alida van Daalen, had het echter moeilijk en begon met twee ongeldige worpen. Stoppels wierp de discus wel goed in het veld en zette een afstand van 47,16 meter neer. Ze plaatste zich hiermee als eerste voor de finalestrijd. Van Daalen herstelde zich nog net op tijd en wierp de discus in de laatste poging naar 51.78 meter. Uiteindelijk kwam dus toch de verwachte uitslag op het scorebord en mocht Danara Stoppels de zilveren medaille ophalen.

Kogelstoten

Later op de dag stond het kogelstoten op het programma. Hier was het bij voorbaat nog veel duidelijker dat Alida van Daalen de titel zou winnen. De strijd om het zilver en brons was een stuk spannender. Met 1 centimeter achterstand stond DanaraStoppels tot aan de laatste poging op  de derde plaats. In deze laatste poging stootte ze de 4 kilo kogel verder dan dat ze ooit had gedaan naar 12,63 meter en behaalde ze weer een tweede plaats.

Dorpsgenootje

Dorpsgenootje Maud Visscher (16 jaar) deed mee bij de categorie onder de 18 jaar. In een zeer sterk veld behaalde zij zowel bij het kogelslingeren als bij het kogelstoten de zesde plaats. Aanstondende zaterdag zullen beiden meedoen aan de Onder aan Diek-wedstried. AV Fivelstreek organiseert deze wedstrijd op de atletiekbaan in Delfzijl, vanaf tien uur zullen ruim 125 atleten zich hier met elkaar meten.

Via De Eemslander