De Literaire Hemel terug in Amen

Lévi Wemmoedt.

Lévi Wemmoedt. (Foto: Tjeerd Visser)

AMEN – Stichting De Literaire Hemel zal o 8 oktober beginnen aan haar 20ste seizoen. Na een jaar schrijvers noodgedwongen alleen online te hebben geïnterviewd doen Joep van Ruiten en Annette Timmer dit nu weer voor publiek in café De Amer in Amen. 

Lévi Weemoedt komt vertellen over twee nieuwe boeken. Vers van de pers is zijn roman Het nut van Lodesteijn. Op stapel staat de bundel Het leven is zo eenzaam nietOok te gast is Dirk Wolthekker, die het bewogen emigratieavontuur van een weesmeisje uit Groningen schreef. Daarnaast schuift Leentje Vandemeulebroecke aan. Zij is de kleindochter van Stijn Streuvels. 3 Oktober is de 150ste geboortedag van deze Vlaamse schrijver. Pianist Maarten Koekkoek zorgt voor de muzikale omlijsting.

Lévi Weemoedt
Lévi Weemoedt (1948) had een vervolg geschreven op zijn eerste roman De ziekte van Lodesteijn (uit 1986 en in 2018 opnieuw uitgebracht). Dankzij de coronacrisis vond hij eindelijk tijd en inspiratie om het verhaal waaraan hij zoveel jaar werkte af te maken. Het nut van Lodesteijn is een caleidoscopische novelle, een tragikomisch verslag van Lodesteijns strijd tegen de eenzaamheid, de stilte en het machteloze gevoel van nutteloosheid. Samen met Vic van Reijt maakte Weemoedt een keuze uit zijn mooiste gedichtjes die niet meer in druk zijn. Het leven is zo eenzaam niet is een treffende greep uit zijn droevigste hoogtepunten met daarbij enkele nieuwe versjes. 

Dirk Wolthekker
Dirk Wolthekker (1959), geboren in Groningen, is historicus, politicoloog, journalist en onderzoeker. Hij schreef onder andere een veelgeprezen biografie van verzetsstrijder en oud-burgemeester van Amsterdam Gijs van Hall en Terug naar Beilen, een kleine biografie van zijn grootvader, de Drentse SDAP-wethouder Jan Egberts Eleveld. Bij toeval ontdekte Wolthekker dat er een Roelfina in de familie was geweest. In Verre verwachtingen ontrafelt hij haar driedubbele emigratieavontuur tegen de achter-grond van de Nederlands en Chileens sociaaleconomische en politieke ontwikkelingen rond 1900.

Stijn Streuvels
Stijn Streuvels (1871-1969) is bekend van onder andere De vlaschaard en De teleurgang van de Waterhoek. Beide boeken zijn verfilmd. Hij kreeg verschillende literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn hele oeuvre. Dorpsleven en natuur zijn twee kernbegrippen in zijn werk. In de Privédomein-reeks is Ingooiem. Herinneringen uit het Lijsternest verschenen met een nawoord van zijn kleindochter Leentje Vandemeulebroecke. Eerder zette zij zijn Volledig werk om in nieuwe spelling. Haar grootvader blijft haar fascineren. 

De Literaire Hemel begint vrijdag 8 oktober om 20.25 uur in café De Amer in Amen Kaarten kunnen worden gereserveerd via reservering@literairehemel.nl.. Voor entree is naast een ticket een coronatoegangsbewijs nodig. In de zaal is recent een luchtverversingssysteem aangebracht.

Via De Schakel