Derk en Jantje Udema vieren hun diamanten huwelijk

STADSKANAAL – De 84-jarige Derk Udema en zijn even oude vrouw Jantje Grimmius uit Stadskonaal hebben maandag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk.

Derk werd geboren in het buurtschap Lutje Loug, tussen Oostwold en Woldendorp in de Oostwolderpolder. Ook Jantje komt tien dagen later ter wereld in deze polder, maar verhuist na drie maanden met haar ouders naar Scheemda. Daar leren de twee elkaar zeventien jaar later kennen onder de toren in Scheemda. ,,Ik mocht haar naar huis brengen en eigenlijk was het meteen al dikke mik, want de moeder van Jantje bleek mijn ouders weer te kennen uit Oostwold. Het zat dus eigenlijk meteen goed en we zijn sindsdien altijd een twee-eenheid gebleven’’, aldus Derk. 

Derk en Jantje trouwen op 10 mei 1961 in Scheemda. Omdat Derk dan al een jaar aan het werk is bij Philips in Stadskonaal, verhuizen ze naar de Veenkoloniën en gaan ze aan de Belgiëlaan wonen. Drie jaar later verhuist het stel naar een woning aan de Delflandlaan, waar ze 44 jaar blijven wonen. Derk blijft tot aan zijn pensionering bij Philips werken: 27 jaar in Stadskonaal – ook tijdelijk in Sittard – en de laatste 3 jaar in Groningen. Jantje werkt tot haar huwelijk in een kruidenierszaak in Winschoten. 

Altijd actief geweest
De twee voelen zich nog steeds prima en wonen alweer 13 jaar met veel plezier in wooncomplex De Zwaluw naast woon- en zorgcentrum Maarsheerd. ,,We wonen hier prachtig! We zitten beneden, hebben een mooi terras en genieten volop!’’ Sowieso is het echtpaar altijd erg actief geweest: ze mogen graag kilometers fietsen op hun e-bikes, ze hebben veel vakonties doorgebracht in landen als Spanje, Oostenrijk en Polen, maar ook een stedentripje in Nederland is hen niet vreemd. ,,We hebben ons wat dat betreft nooit verveeld. Bovendien zijn we beiden vrijwilliger geweest in Maarsheerd en brengen we nog steeds de kerkboekjes rond van de PKN-kerk. Zelf heb ik ook nog 20 jaar in het bestuur gezeten van de personeelsvereniging van Philips. Een prachtige tijd was dat, met mooie Sinterklaasfeesten in Geert Teis bijvoorbeeld. Jantje gaat normaliter ook nog graag zwemmen en naar gymnastiek en ze is lid van dameskring Platema, maar dat ligt momenteel allemaal stil.’’

Het stel had twee kinderen gekregen: een dochter en een zoon. Ook zijn er inmiddels vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Het jubileum werd bescheiden gevierd. ,,De kinderen hebben tegen ons gezegd dat we de hele dag vrij moesten houden, dus het is nog een verrassing wat ons vandaag te wachten staat. Eigenlijk zouden we dit weekend met z’n allen in de Efteling gezeten hebben, maar door de corona is dat verschoven naar volgend jaar.’’ 

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos