Dichter Iduna Paalman grijpt naast Drentse Talentprijs Cultuur

ASSEN – Dichter Iduna Paalman uit Rolde had gisteravond tijdens de uitreiking van de Drentse Talentprijs Cultuur van Stichting Kunst & Cultuur naast de hoofdprijs gegrepen. De symfonische rockband Blackbriar werd de elfde winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur en hiermee de opvolger van Mare Keja. De toen 14-jarige celliste uit Anderen sleepte de talentprijs in 2020 in de wacht.  

De 30-jarige Iduna Paalman uit Rolde kreeg voor haar in 2019 uitgegeven gedichtenbundel ‘De grom uit de hond halen’ de Poëziedebuutprijs 2020. De bundel was ook genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. Voor haar nominatie tijdens de Drentse Talentprijs Cultuur 2021 kreeg ze een cheque van 500 euro. 

Winnaar
Blackbriar uit Assen ontving een geldbedrag van 2500 euro en een beeldje. De zeskoppige band met frontvrouw Zora Cock wint de prijs vanwege de meeslepende muziek en de manier waarop zij in 2020 wereldwijd fans interesseerden voor een crowdfundingactie om het debuutalbum te financieren.

Blackbriar kon vorig jaar dankzij de succesvolle crowdfundingactie niet alleen een album opnemen, maar ook een videoclip maken. Het album is begin dit jaar verschenen. De jury van de Drentse Talentprijs Cultuur had veel bewondering voor wat de band op eigen kracht en in eigen tempo had bereikt. De muziekclips van Blackbriar noemt zij groots en de muziek duister en dromerig tegelijk. De jury vindt het een feest om naar de band en hun uitingen te kijken. Daarmee schaart ze zich achter miljoenen YouTube-kijkers wereldwijd.

Blackbriar is al sinds 2012 bezig. In 2017 bracht de band in eigen beheer een EP uit en begin dit jaar dus een debuutalbum. De jury schrijft in haar rapport: ,,De meeslepende composities zijn goed gearrangeerd, de zang is prachtig en de muziek werd theatraal en met veel bezieling gebracht. Muzikaal en visueel denken de bandleden goed na over wat zij willen uitstralen. Tel daarbij de ambitie om zich sterk te willen ontwikkelen en je werd als band zomaar de belofte van Nederland genoemd. De jury is ervan overtuigd dat de band deze belofte waar gaat maken.”

Jury
De landelijke jury van de Drentse Talentprijs Cultuur – bestondende uit Jacco de Boer, Martine Consten, Ineke Geurts en Arthur Schmidt – beoordeelde de genomineerden onder voorzitterschap van Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe. Damsma verving burgemeester Marco Out van Assen, die een klein rolletje had in één van de clips van Blackbriar en hiermee elke schijn van partijdigheid wilde voorkomen.

Ilana de Boer
De 26-jarige Ilana de Boer uit Assen won in 2020 de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. De Boer schildert en maakt figuratieve beelden. Ook zij ontving voor haar nominatie 500 euro.

Via De Schakel