Dorien Bouma uit Siddeburen groenste tuinvrouw van Lefier

SIDDEBUREN – Een oase van rust, ondanks een grote hoeveelheid egels, kikkers, vleermuizen, insecten en andere dieren. Dat kenmerkt de tuin van de ‘Groenste Tuinvrouw van Lefier’, Dorien Bouma uit Siddeburen. Gisteren ontving zij uit handen van Ton Timmermans, directeur Maatschappelijk Presteren van Lefier en Agnes Bakker van IVN Natuureducatie de prijs voor de ‘groenste en slimste tuinvrouw of -man van 2021’.

De prijsvraag van woningcorporatie Lefier richtte zich op huurders die slim nadenken over de inrichting van hun tuin of balkon en daarmee een bijdrage leveren aan meer groen en biodiversiteit in de wijk. Uit de vele inzendingen werden acht tuinvrouwen en tuinmannen genomineerd, waarna de jury unaniem Dorien Bouma koos als winnaar. Volgens de jury voldeed de winnares aan alle criteria: haar tuin biedt een onderkomen voor veel diersoorten, is met een bescheiden budget gecreëerd, duurzaam en bovenal een inspiratiebron voor anderen. Op een klein stukje grond had Bouma een oase van rust gecreëerd voor zichzelf en haar gezin.

Een belangrijk doel van Dorien Bouma is om haar kinderen en de andere kinderen in de buurt meer te leren over de natuur met behulp van haar tuin. Een voorbeeld is de vijver vol kikkerdril. ,,Vol aandacht volgen de kinderen de transformatie van kikkervisje tot kikker”, vertelt Bouma. ,,Door te laten zien hoe bijzonder de natuur is, raken kinderen geïnteresseerd en leren ze dit te waarderen.”

Alle genomineerden in Groningen en Drenthe zijn door Lefier beloond met een waardebon voor een tuincentrum in de buurt ter waarde van 100 euro. De winnares kreeg een bon van 250 euro. ,,We hebben op dit moment last van buxusrups in de voortuin”, aldus Dorien Bouma. ,,Dus die bon werd goed besteed.”

Vanaf komende maand gaat Bouma in elke editie van de digitale nieuwsbrief van Lefier tuintips delen met andere huurders. Want dat slim en groen tuinieren populair is, blijkt wel uit alle enthousiaste inzendingen met prachtige foto’s van tuinen en balkons die Lefier had ontvangen de afgelopen weken.

Via De Regiokrant

Reizen Laos